Collectie: El Maestro Sierra

Bodegas El Maestro Sierra: Een Historische Sherryproducent

In 1830 vervulde José Antonio Sierra een lang gekoesterde droom door zijn eigen bodega te starten. Als een van de topkuipers die vaten maakte voor González Byass, wilde Sierra meer betrokken raken bij de sherrybusiness, maar dat was geen gemakkelijke opgave.

In de 19e eeuw werd de sherrybusiness nog steeds gedomineerd door belangrijke adellijke families, en het idee dat een vatmaker zijn eigen huis creëerde, werd op verschillende niveaus met weerstand ontvangen. Toch slaagde hij erin zijn bodega te realiseren en werd hij een van de meest gerespecteerde almacenistas in de regio. Oude etiketten tonen nog steeds een jachttafereel, met de edelen te paard die het "konijntje" El Maestro Sierra jagen... De beste wijnen van het huis worden nog steeds bewaard in vaten gemaakt door meester Sierra zelf, en de bodega heeft nog steeds een kuiper in dienst om reparaties intern uit te voeren.

Pilar Plá & Antonio Borrego

Tegenwoordig worden de bodega's gerund door Doña Pilar Plá Pechovierto, wiens echtgenoot een directe afstammeling was van de vrouw van Sierra, en haar dochter Carmen. Aanvankelijk werkte Pechovierto als een almacenista onder de naam Viuda de Antonio Borrego, waarbij ze wijnen verkocht aan grotere huizen. Zo leverde ze Fino aan González Byass en Oloroso aan Domecq. Later, na het verdwijnen van Domecq, gingen ze op zoek naar nieuwe samenwerkingen en Lustau kocht haar wijnen, zoals de Oloroso Reserva 1|2. In 1992 begon El Maestro Sierra met het bottelen van sherry onder eigen merknaam (geholpen door nieuwe regelgeving), bijgestaan door capataces (keldermeesters) Juan Clavijo en recentelijk Ana Cabestrero.

Traditionele Methodes en Oude Soleras

El Maestro Sierra verkocht zijn wijngaarden in de jaren 1930 en 1940, zoals zoveel andere bodega's in Jerez. Nu koopt het zijn basiswijnen van een lokale coöperatie (meestal uit de pago Balbaína), maar ze hebben een overeenkomst om elke keer druiven van dezelfde wijngaarden te betrekken.

De bodega kenmerkt zich door traditionele methoden (zoals het handmatig overbrengen van de verschillende stadia in de soleras om de vier maanden) en soleras die op een hoge gemiddelde leeftijd worden gehouden. Omdat de bodega meer dan 30 jaar min of meer stil was, bezit ze nu enkele van de oudste voorraden van de hele regio Jerez en enkele van de oudste nog in gebruik zijnde soleras.

El Maestro Sierra Sherry Assortiment

Het standaard assortiment van El Maestro Sierra heeft een mooie, minimalistische uitstraling. De bodega schittert met de collectie VORS-wijnen. Elk jaar worden er slechts 400 flessen van elk vrijgegeven.

  • El Maestro Sierra Fino: Ongeveer vijf jaar oud.
  • El Maestro Sierra Amontillado 12 Años: Zes jaar onder flor gerijpt en daarna versterkt om verder op een oxidatieve manier te rijpen.
  • El Maestro Sierra Oloroso 15 Años.
  • El Maestro Sierra Amoroso (Medium): Een blend van de Oloroso met ongeveer 10% Pedro Ximénez, nog eens vier tot vijf jaar in het vat gerijpt.
  • El Maestro Sierra Cream: Een soortgelijke blend maar deze keer met 30% Pedro Ximénez.
  • El Maestro Sierra Pedro Ximénez: Ongeveer vijf jaar oud.
  • Amontillado 1830 V.O.R.S.: Uit een solera die dateert uit de oprichting van het huis. Het rijpt oxidatief gedurende minstens 50 jaar. Deze wijn wordt nog steeds bewaard in twee originele 2000 liter-vaten gemaakt door Sierra zelf. De vaten zijn nooit verplaatst, geleegd of schoongemaakt.
  • Palo Cortado V.O.R.S.: Verondersteld meer dan 70 jaar oud te zijn.
  • Oloroso Viejo 1|14 V.O.R.S.: Met een gemiddelde leeftijd van 50-60 jaar. De 14-vaten solera wordt gevoed door 22 vaten die op hun beurt worden gevoed door meer criaderas met 15-jarige Oloroso.
  • Oloroso Extraviejo 1|7 V.O.R.S.: Gemiddeld minstens 80 jaar, en waarschijnlijk dicht bij 100 jaar.
  • Pedro Ximénez Viejisimo V.O.R.S.: Gemiddeld 50 jaar oud.

El Maestro Sierra produceert ook een Brandy Gran Reserva van ongeveer 25 jaar oud.