Collectie: Juan Piñero

Bodegas Juan Piñero: Een Rijke Geschiedenis van Sherryproductie

De geschiedenis van Bodegas Juan Piñero begon in 1992 met de aankoop van een 3000 m² bodega in de Calle Trasbolsa in Sanlúcar, gebouwd in de jaren 1920 en voorheen eigendom van Bodegas Argüeso. Juan Piñero, een zakenman die zijn fortuin verdiende in de bouw en onroerend goed, redde en renoveerde het gebouw en begon zijn eigen merk. In plaats van gerijpte wijnen van andere bodega's te kopen zoals de meeste startende bodega's doen, begon hij vanaf nul door topkwaliteit most te verwerven, die hij in 1800 relatief nieuwe, gekruide vaten deed rijpen.

Maruja - Fernando A De Terry

Fino Camborio en Manzanilla Maruja

Piñero werkte samen met La Gitana om zich te vestigen en een bedrijf als almacenista op te bouwen, maar deze samenwerking stopte enige tijd geleden. In 2000 kocht Piñero de bestaande solera Maruja van Pedro Domecq, die het op zijn beurt van Terry had verkregen. In 2007 verwierf hij ook een bodega in het centrum van Jerez de la Frontera, samen met de wijnen van Ángel Zamorano, een oude almacenista. Hij begon zijn Fino te verkopen onder de naam Fino Camborio, een merk van de verloren bodega's Fernando A de Terry.

Maruja is een vrij beroemd merk van Manzanilla, maar de geschiedenis kende vele ups en downs. De mindere perioden zorgden ervoor dat de wijn jarenlang zonder vernieuwing rijpte (bijna veranderend in Amontillado), maar later werd het uitgebreid en verjongd (met wijnen van Barbadillo onder andere) in tijden van succes. Een atypische evolutie die verondersteld wordt bij te dragen aan de complexiteit van de huidige wijn.

Samenwerking en Ontwikkeling

In 2013 begon consultant wijnmaker Ramiro Ibáñez voor Juan Piñero te werken en het bedrijf bracht de eerste wijnen onder eigen naam uit. Voor sommige van zijn basiswijnen werkt Piñero samen met Callejuela in de Pago del Hornillo, een district in het Jerez Superior-gebied.

In 2021 werd Juan Piñero slachtoffer van het coronavirus, net iets ouder dan 70 jaar. De bodega is overgenomen door zijn kinderen.

Juan Piñero Sherry Range

Hier is een overzicht van de beschikbare wijnen van Juan Piñero:

  • Manzanilla Jarona: De instap Manzanilla, gebotteld na 3 criaderas. Ongeveer 3-4 jaar oud.
  • Manzanilla Maruja: Uit een solera van tien stadia, maar gebotteld uit de tweede criadera. Ongeveer 8-9 jaar oud.
  • Manzanilla Pasada Maruja: In feite uit hetzelfde solerasysteem maar deze keer uit de eerste rij (slechts 2 sacas per jaar). Ongeveer 12 jaar oud.
  • Fino Camborio: Een oude Fino van ongeveer 9-10 jaar oud. Uit een solera van 400 vaten van 3 criaderas, opgeslagen in de Calle San Francisco Javier in Jerez. Eén saca per jaar.
  • Amontillado Great Duke 12 Years: Afkomstig van Manzanilla Pasada.
  • Amontillado Piñero V.O.R.S.: Een oudere versie van ongeveer 35-40 jaar. Voor het eerst uitgebracht in 2016.
  • Palo Cortado Great Duke 12 Years: Uit geselecteerde vaten van de bovenste criaderas van Manzanilla. Slechts 1-2 jaar biologische rijping, daarna 10+ jaar oxidatieve rijping.
  • Oloroso Great Duke 12 Years
  • Oloroso Piñero V.O.R.S.: Een oudere versie van ongeveer 40 jaar, gemaakt van druiven uit de pagos Añina en Macharnudo. Voor het eerst uitgebracht in 2016.
  • Cream Piñero: Matig zoet, gemaakt met Oloroso en 25% PX. Ongeveer 12 jaar oud.
  • Moscatel Piñero: Ongeveer 7 jaar oud.
  • Pedro Ximénez Piñero: Ongeveer 7 jaar oud.